Östra Nyland 6.4.2011 – Libyen och Hollywood

Det är ingen större sPlutikillnad om du tittat på nyheerna de senaste veckorna via CNN, TF1, BBC eller YLE. Upptrappningen till Nato- operationen i Libyen porträtteras nästan på samma vis i alla kanaler. En typisk bild är stridsflygplanet med underredet späckat med vapen. Bilden tagen framifrån med teleobjektiv. En räcka plan som rullar ut efter varandra på startbanan. Luften dallrar av gaserna från de kraftfulla maskinerna. Det är dramaturgiskt övertygande bilder nästan som de var gjorda i Hollywood. Andra bilder är av franska Mirage-plan som tankas i luften av ett gigantiskt moderskepp – eller plan som flyger i formation och landar tryggt utan skråmor. Budskapet är klart. Utan tvivel kommer Natos operation i Libyen att krossa motståndaren.Planen kommer tillbaka i ett stycke och operationerna kommer att sluta väl.

Jag ifrågasätter inte nödvändigheten av operationen i Libyen men vid närmare eftertanke tyckte jag ändå det var konstigt att bilderna i massmedia var så påfallande lika varandra. Råkade någon av de franska soldaterna bara ha en professionell filmkamera i cockpiten? Nej, bilderna är propaganda producerade av det Franska försvaret, Nato eller Pentagon.

Kopplingen man gör till Hollywood är naturlig. Vi har sedan 80-talet serverats flera amerikanska filmer som gjorts i nära samarbete med det amerikanska försvarets egna filmavdelningar. Mest känd är kanske filmen ”Top Gun” som gjordes med stöd av nuvarande ”USAF Entertainment Liaison Office” (Amerikanska flygvapnets underhållningsavdelning). Avdelningens uppdrag är (fritt översatt) ”att trovärdigt beskydda och porträttera flygvapnet i underhållningssyfte

”Filmproducenten får ett förhöjt produktionsvärde i sin film genom att överlåta manuskriptet åt försvaret. I gengäld fås gratis tillgång till flygplan, militära inspelningsplatser, piloter och professionell personal som kan fungera som skådespelare. USAF behåller rätten att forma om manuset för att skapa en ”positiv bild av militären”. Vissa filmmakare låter bli att använda sig av Pentagon-stödet och får ofta innehållsmässigt en mer trovärdiga berättelse. Som exempel filmen ”Platoon” (Vietnam) eller fjolårets Oscarvinnare ”Hurt Locker” (Irak).

Ifall FN vill att de finska styrkorna skall delta i krishanteringen finns det färdigt material att tillgå. Vårt flygvapen beställde 2008 av bolaget ”Frame Graphics” en film ”Taivaan Varjot”. Det visuella är en blandning av datorgenererade scener och autentiska tagningar av Hornet-planen. Karaktärerna heter bekant nog Iceman, Fox2, Knight1. Handlingen ackompanjeras av dålig engelska och massiv musik. Det hela är sällsynt stereotypiskt upplagt och ger en smått banal eftersmak. Det oaktat fick filmens producent nyligen Militärens förtjänstmedalj.Nu när också Sverige deltar i flyganfallen ser vi liknande bilder i SVT. Kanske resulterar de i att något land i behov av stridsplan upptäcker den Svenska Jas Gripen. Sverige har trots allt ändå den största vapenexporten i världen räknat per person.

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *